azizcfpx.com

Matlamat Anda Hala Tuju Kita
It is currently 23 Jul 2014, 14:00

All times are UTC + 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
 Post subject: Kooperasi Permodalan Felda (KPF)
PostPosted: 02 Jul 2008, 17:28 
Offline

Joined: 11 Jun 2008, 16:59
Posts: 17
En Aziz,

Di sini saya ingin bertanya, untuk model AJIT ini adakah dibenarkan untuk membuat simpanan selain daripada ASB.

For info, Saya merupakan seorang anak peneroka Felda dan sebagai warga Felda secara am kami mempunyai alternatif selain dari ASB untuk menyimpan dan melabur iaitu melalui pegangan unit saham didalam Koperasi Permodalan Felda (KPF).

Tujuan utama Felda menubuhkan KPF adalah sebagai wadah simpanan & pelaburan untuk warga felda (peneroka + anak2) dimana ia ditubuhkan pada thn 1980. Bukan warga felda tak boleh beli.

Minggu lepas, untuk tahun pulangan 2007 berakhir pada Jun 08, pulangan dividen & bonus untuk saham KPF adalah 10.0% Dividen + 6.5% Bonus. (Total 16.5%). Ini sudah sangat bagus!!. Secara puratanya pula pulangan dividen+bonus untuk 26 tahun lepas dari 1980 adalah 13.5%.

Saya nyatakan beberapa kelebihan saham KPF

- Felda adalah sebuah GLC dibawah pengawasan kerajaan melalui kementerian luar bandar
- Tujuan utama ditubuhkan sebagai tempat simpanan& pelaburan warga felda
- Memberi peluang warga FELDA untuk turut memiliki ekuiti dalam syarikat2 FELDA melalui KPF
- Past record of high dividen & bonus (Average 13.5 % for the past 26 years)
- Secara perbandingan, dividen + bonus KPF sentiasa mendahului ASB pada setiap tahun
- Tiada had pemilikan saham setakat ini
- Pembelian unit boleh dibuat melalui transaksi Maybank2U - Online
- Kecairan tinggi. (Beli pagi, ptg nak tebus balik pun boleh)
- Tapi kalau nak jual , kena pegi pejabat KPF kat Jln Gurney. Tempat lain x boleh

Tapi satu perkara yg saya x pasti samada saham KPF ini ada jamin modal seperti ASB. Tapi one thing for sure, dari mula saya beli saham KPF nie start tahun 2000 sehingga skrg (8 tahun dah) , harga seunit KPF masih lagi tetap $1.00/unit tak pernah berubah macam gak saham ASB. Adakah ini bermaksud ianya "Capital Guaranted" ??

So nak mintak pendapat En Aziz CFP ler pasal benda nie. Kalau ianya boleh diguna pakai mungkin En Aziz CFP boleh buat program AJIT Tailor Made untuk warga Felda mengguna pakai saham KPF.

1. Pembinaan Platform = ASB
2. Penyimpanan = KPF

Untuk maklumat lanjut : http://www.felda.net.my/kpf/

Naz Putra
" Whatever The Mind Can Believe; The Mind can Achieve "


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kooperasi Permodalan Felda (KPF)
PostPosted: 02 Jul 2008, 19:46 
Offline
Site Admin

Joined: 10 Mar 2008, 00:37
Posts: 167
Salam Naz,

Memang benar Koperasi Felda dapat memberikan pulangan yg tinggi "buat masa ini". Senario sebegini juga boleh dilihat dgn Saham Bank Rakyat. Tapi buat pelaburan Model Ajit ataupun utk simpanan, kedua2 mode pelaburan tersebut TIDAK DIGALAKKAN. Bagaimanapun bagi mereka yg telah memenuhi simpanan ASB mereka, option Bank Rakyat atau Felda ini "mungkin" boleh diberi perhatian.

Ada 4 syarat pelaburan model ajit, yg mana Koperasi Felda maupun saham Bank Rakyat gagal memenuhi 3 drpd 4 syarat2 pelaburan selamat model ajit.

aziz cfp


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kooperasi Permodalan Felda (KPF)
PostPosted: 03 Jul 2008, 09:56 
Offline

Joined: 11 Jun 2008, 16:59
Posts: 17
En Aziz,

TQ untuk nasihat diatas. Tapi boleh saya tahu apa dia 4 syarat yg di punyai oleh ASB yg diperlukan dalam program AJIT Aziz CFP ini?

Sekian

Naz Putra


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kooperasi Permodalan Felda (KPF)
PostPosted: 04 Sep 2008, 17:52 
Offline
User avatar

Joined: 03 Sep 2008, 13:54
Posts: 44
Location: JB Johor
Tepuk dada, tanya selera... (selera ku nak makan ikan semilang bakar masak lomak cili api jang buko nanti).. hehehehe :D

Anyway, spread your saving accordingly if you want. How do you afford to take risk will determine your investment behavior, but be a value investor, bukan follow2 jek... Mcm komoditi, ada turun naik. Few yrs back, the CPO price was skyrocketting.. But bare in mind, recently CPO price showed a sign of decreasing. If continue to decrease, definitely it will affect to the nett return of Felda COOP. Aziz CFP dah advice.. Up to you guys.. boleh gunakan teori dont put everything in one basket gak... Mcm, 70% masuk ASB, 30% masuk skim felda..

This COOP felda skim dengor2nya kena gi KL kalau nak register... Nak kuar pun sama... Those yg not close proximit to KL mcm budak2 JB nih, lu pk la senirik.. (Nabil ckp nih) Lain ler invest sejuta maa, duit minyak tol leh cover terus... Another point to ponder, its not easily liquid lah...


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 

All times are UTC + 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group