azizcfpx.com

Matlamat Anda Hala Tuju Kita
It is currently 21 Apr 2014, 02:33

All times are UTC + 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
 Post subject: syarat2 utk beli rumah.
PostPosted: 29 Jan 2012, 19:29 
Offline

Joined: 27 Sep 2009, 10:56
Posts: 7
Salam. Kwn2 nk ty sapa2 yg pnh ada pglmn utk cari rumah stlh diluluskan budget dari cms. blh x bg maksud term ni. saya kurang pastila..
a) bumi lot = rizab melayu ( xblh beli )
b) freehold = pggn kekal
betul ker maksudnyer
apa lagi syarat2 yg biasa diberi oelh en aziz@cik atikah yer? sapa2 blh bg info. tq.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: syarat2 utk beli rumah.
PostPosted: 22 Feb 2012, 10:28 
Offline

Joined: 24 May 2010, 16:46
Posts: 12
salam,

setakat yg saya tau, bumi lot bukan rizab melayu.
Bumi lot adalah kuota yg mesti diperuntukkan oleh pemaju utk pembeli bumiputra. Ini adalah syarat dari pihak berkuasa kepada pemaju yg ingin membangunkan projek perumahan. Contohnya, kalau pemaju nak buat projek rumah teres berjumlah 100 unit...10 unit drp 100 unit tersebut mesti dijual kepada bumiputra dgn harga bumiputra. Ini lah yg dinamakan bumi lot.

Rizab melayu pulak, lebih merujuk kepada status tanah sesuatu kawasan. Contohnya, kampung tersusun yg terdapat di seluruh malaysia. Status kampung tersusun tersebut adalah rizab melayu. Tanah rizab melayu hanya boleh dijual kepada orang melayu sahaja.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: syarat2 utk beli rumah.
PostPosted: 24 Feb 2012, 19:01 
Offline

Joined: 27 Sep 2009, 10:56
Posts: 7
o.. maksudnyer bumi lot = leasehold. pajakan 99thn. mcm tu ker?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: syarat2 utk beli rumah.
PostPosted: 25 Feb 2012, 18:29 
Offline

Joined: 05 Sep 2009, 06:06
Posts: 16
Assalamualaikum...

Bumi Lot bermakna.... apabila kita beli rumah tersebut kita akan dapat diskaun untuk bumiputra sabanyak 15%. So, jika harga rumah tesebut RM100K, jadi kita berkelayakan dapat diskaun 15% iaitu dengan harga RM85K.

Free Hold tu biasa Hak Milik kekal.... kekadang ada rumah yang hanya Hak miliknya 99 tahun.

Dari Dd Aini,
http://www.bijakuruswang.blogspot.com/


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: syarat2 utk beli rumah.
PostPosted: 05 Mar 2012, 09:49 
Offline

Joined: 18 Jan 2010, 10:42
Posts: 11
"Free Hold tu biasa Hak Milik kekal.... kekadang ada rumah yang hanya Hak miliknya 99 tahun."

Mungkin maksud Dd Aini mcm ni & sedikit pengetahuan sy:-

i) Free Hold = Pegangan Kekal / Hak Milik Kekal (ada jg pemaju yg menggunakan perkataan Pegangan Bebas)

ii) Lease Hold = Pegangan Terhad / Hak Milik Sementara, biasanya pajakan 99 tahun & kerajaan negeri akan mengambil alih hak milik tanah apabila sampai tarikh luput dgn menawarkan pampasan ATAU menawarkan kepada pemilik utk menyambung pajakan.

Harga Bumi dgn diskaun 15% memang baik, tetapi hanya bleh dijual pd Bumi shj bila anda hendak menjualnya kelak (bergantung kpd Akta Tanah sesebuah negeri).
Jika rumah yg anda hendak beli itu dlm keadaan "Long" atau "Buyer's market" atau baki unit belum terjual ada banyak lagi, anda boleh cuba berbincang dgn pemaju utk membeli dgn harga bumi (mmg anda Bumi) tetapi utk ishtiharkan lot tu Non-bumi/International Lot....natijahnya, margin loan dgn bank akan tinggi, senang nk jual kelak pada sesiapa sj....pandangan shj....

Syarat2 lain mngkin forumer lain bleh tambah :)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: syarat2 utk beli rumah.
PostPosted: 08 Mar 2012, 00:24 
Offline

Joined: 28 Jul 2009, 20:47
Posts: 34
bumi lot adalah tertakluk kepada pembeli yg pertama saja iaitu semasa membeli daripada developer.setelah menjadi milik kita,maka kita boleh menjual kepada sesiapa saja,kalau freehold lagi best,leasehold kena dapat kelulusan pihak berkuasa sebelum nak jual,tp tu tak jadi halangan cuma ambik masa lama skit jer.janji lawyer kite bayar!!! :D :D


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: syarat2 utk beli rumah.
PostPosted: 08 Mar 2012, 00:43 
Offline

Joined: 28 Jul 2009, 20:47
Posts: 34
kiter kene cari rumah yg harga 20% below market tp lokasi adalah perkara 1,ke-2 dan ke-3 penting.mmg payah nak jumpe!aku setakat ni tak dapat lg.so aku try cari rumah baru yg developer bg byk diskaun cthnya 7%bumi diskaun early bird diskaun 5% apstu semua duit lowyer diorang tanggung samada utk snp dan loan dan stamp duti skali.so dekat sini kita dapat lbh kurng 15 - 20% total diskaun. pastu kita masuk loan harga asal,bab ni kiter kener kowtim baik2 ngan developer,ada yg berani buat ada yg tak berani.secara tak langsung kiter tak yah kuar duit nak beli rumah,klu ada pun duit booking,standby la dlm 3k pun cukup.aku hari tu en.aziz bg budget utk rumah 450k jer tapi loan aku lepas utk rumah harga 680k :D :D :D


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC + 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group